Bemutatkozás

Aktuális információ

Az érdi magánrendelésem a Bajcsy Zsilinszky utca 40-ből átköltözött a Bajcsy Zsilinszky 73. szám alá. A régi rendelők helyén háziorvos rendelő épül. Természetesen a szakmai minimum elvárások feletti színvonalon szeretnék ellátni minden pácienst. Új ultrahangos gép és vizsgáló asztal segít többek között, a munkámban.

Szeretettel várom minden kedves páciensemet!

Dr. Parragh Attila főorvos vagyok, két gyermek édesapja. 17 évig főállásban a Szent Imre Kórházban dolgoztam, majd azóta a Dél Budai Egészségügyi Nonprofit KFT dolgozójaként működöm. 1989 óta van magán rendelésem, jelenleg munkahelyeim mellett Érden 1998 óta és Budapesten a IX. kerületben 2004 óta tartom.

Munkám során azt tapasztaltam, hogy az előítéletek, a babonák gátjain a modern orvostudomány fejlett technikával és új műszerekkel intézményesen túljutott, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy a gyógyító munka tárgya a női nemi szervek, amely a szexuális élettel való kapcsolat miatt számos pszichológiai, szociális és etikai problémával szövődik. Emiatt egyre inkább növekszik az az igény, hogy holisztikusan ápoljunk, kezeljünk egy-egy pácienst egyénre szabottan.

Munkám során nélkülözhetetlennek tartom – a sokféle technikai, műszeres lehetőség ellenére – változatlanul a bizalmat, a négyszemközti helyzet diszkrécióját, intimitását a nőgyógyászati vizsgálatok során. Megítélésem szerint a kialakuló jó kapcsolat az atmoszférától függ, mely a vizsgálószobába való belépéssel kezdődik valamint attól, hogy mit és hogyan kérdezünk.

Pszichoszomatikus szemléletem  szerint nem a betegség, hanem a páciens kerül a központba. A testi panaszokon keresztül minden nőorvos kapcsolatba kerül a női nemi működéssel, a menses, a várandósság pszichológiai vonatkozásaival, a szerelem, a nemi élet, a születésszabályozás, a házasság sokszor igen bonyolult kérdéseivel. A testi és a “helyi” tennivalókon túl mindig találkozik az egész emberrel, annak érzéseivel, vágyaival, félelmeivel.

A következő fontos lépés a profilaktikus szemlélet, mely szerint a szervi és működésbeli zavarokat próbáljuk meg megelőzni, illetve a kezdetekkor meggyógyítani.

„A legnagyobb hiba amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják  meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni.”

-Platón